Prezenter idealny - czyli jaki?

Przepis na prezentera idealnego
Strona www: www.swps.pl/

Czy strój prezentera telewizyjnego wpływa na zapamiętywanie przekazywanych informacji? Czy atrakcyjność fizyczna prezenterów i prezenterek zmniejsza uwagę? Wreszcie, czy płeć ma znaczenie w odbiorze przekazywanych treści? Na te pytania postanowiła odpowiedzieć studentka psychologii SWPS.

Anna Brzozowska, studentka psychologii SWPS postanowiła przebadać 80 osób (40 kobiet i 40 mężczyzn) w wieku 20-40 lat z wykształceniem średnim i wyższym, reprezentujących różne zawody. Celem badania była próba odpowiedzi na pytania, czy płeć, atrakcyjność fizyczna, kolor ubioru prezentera i prezenterki mają wpływ na zapamiętywanie komunikatów w programach informacyjnych.

Z badań wynikło, że intensywne kolory ubrań osób prowadzących program telewizyjny mogą być przeszkodą w skupianiu się na przekazywanych treściach i obrazach. Na przykład, czerwony strój prezentera i prezenterki przykuwał uwagę widza, tym samym osłabiając proces zapamiętywania komunikatu. Badani, zarówno kobiety, jak i mężczyźni, przyswajali znacznie więcej informacji, gdy w nagranym materiale występowała prezenterka ubrana w granatowy strój lub prezenter mający na sobie czarną marynarką.

Również płeć prowadzącego program wpływa na zapamiętywanie treści, jednak taka zależność występuje jedynie u kobiet. Zapamiętują one więcej informacji, gdy nadawcą komunikatu jest mężczyzna. Jeśli chodzi o atrakcyjność fizyczną prezenterów, to lepiej odbierane są osoby atrakcyjne (czy to z powodu wyglądu fizycznego, czy cech osobowości). Przekaz wychodzący od takich osób jest skuteczniejszy i bardziej ciekawy, skłaniający do zapamiętywania.

– Wyniki badania mogą być cenne dla producentów, nadawców i samych dziennikarzy telewizyjnych. Wskazują bowiem na cechy poszczególnych "składników" programu, które zwiększają jego wartość informacyjną. Prezenter jest jednym z takich czynników, i co pokazują wyniki badań, nie pozostaje bez wpływu na siłę oddziaływania przekazu – podsumowuje autorka badania.

data ostatniej modyfikacji: 2013-06-13 08:40:33
Komentarze
 
Polityka Prywatności