Większe korzyści ze śniadania odnoszą chłopcy

Brak śniadania pogarsza nastrój i zdolności pamięciowe u chłopców, ale nie u dziewczynek - wynika z badań niemieckich, które zamieszcza pismo "Pediatrics".

Do takich wniosków doszła dr Katharina Widenhorn-Mueller z Uniwersytetu w Ulm, która wraz z kolegami przebadała 104 uczniów szkoły z internatem, w wieku od 13 do 20 lat. Pierwszego dnia badań, połowa z nich zjadła standardowe śniadanie, a połowa opuściła ten posiłek.

Następnie, wszyscy przeszli testy oceniające zdolności intelektualne i wypełniali ankietę na temat nastroju i samopoczucia. Tydzień później, badanie powtórzono, ale dzieci zamieniły się grupami - te, które poprzednio zjadły poranny posiłek, opuściły go tym razem, i odwrotnie. Ogólnie, młodzież, która przystąpiła do testów po śniadaniu, czuła się bardziej żwawa i uważna. Okazało się jednak, że brak śniadania miał nieco odmienne skutki u chłopców i dziewczynek. W przypadku chłopców źle wpływał na nastrój i powodował pogorszenie pamięci wzrokowo-przestrzennej.

U dziewcząt nie zaobserwowano podobnego efektu. Zdaniem autorów pracy, śniadania mogłyby korzystnie wpływać na sprawność umysłu na kilka sposobów. Po pierwsze, są źródłem energii i składników pokarmowych potrzebnych do produkcji związków, które regulują pracę mózgu - tzw. neuroprzekaźników. Poza tym, zawarte w jedzeniu białka, węglowodany i tłuszcze oddziałują na nastrój.

"Z drugiej strony, jedzenie śniadań z kolegami lub członkami rodziny jest rodzajem aktywności towarzyskiej, która może korzystnie wpływać na zdolności intelektualne" - wyjaśniają naukowcy. (PAP)

ostatnia zmiana: 2008-09-26
Komentarze
Polityka Prywatności