Co jedliście dzisiaj na śniadanie? A co wczoraj na obiad? Nie pamiętacie? Szkoda, bo takie wspomnienia mogą okazać się dobre dla waszej figury.
Wspominanie wcześniejszych posiłków przyczynia się do tego, że jemy mniejsze porcje. Tak twierdzą naukowcy na łamach "American Journal of Clinical Nutrition". Ich zdaniem przejadaniu się sprzyja natomiast czytanie czy oglądanie TV w trakcie jedzenia. Jak ustalili, istnieje kilka zabiegów pozwalających ograniczyć ilość jedzenia, po jakie sięgamy, przez co może pomagać w odchudzaniu. Naukowcy ci twierdzą, że zjadaniu mniejszych porcji sprzyja przywoływanie wspomnień dotyczących wcześniejszych posiłków oraz jedzenie świadome - to znaczy takie, w trakcie którego nie poddajemy się rozproszeniom. Naszą pamięć skutecznie wspomagają rozmaite techniki, np. robienie notatek na temat ostatnio zjedzonych porcji czy zachowywanie pustych opakowań po pochłoniętych niedawno produktach. "Jeśli ludzie mają w pamięci swój ostatni posiłek, a przy tym pamiętają, że był on smaczny i sycący, kolejnym razem jedzą mniej" - zauważa dr Robinson, cytowany na stronie swojej uczelni.