O emocjach zwierząt
Wegetarianie przypisują zwierzętom więcej emocji niż osoby jedzące mięso – donoszą polscy i niemieccy naukowcy. W zrealizowanym projekcie badawczym zapytali obie grupy czy, a jeśli tak to jakie, uczucia przypisują zwierzętom.
W najnowszym numerze „European Journal of Social Psychology” ukazał się
artykuł polskich i niemieckich badaczy (Uniwersytet Warszawski, Szkoła
Wyższa Psychologii Społecznej, Instytut Psychologii PAN, Uniwersytet w
Bonn), którzy postanowili sprawdzić, jakie emocje ludzie przypisują
zwierzętom oraz jak różnią się ich postawy w tym zakresie w zależności
od tego, czy jedzą mięso czy nie.
Naukowcy chcieli wykazać w
badaniu, która z hipotez jest prawdziwa – czy ta, że osoby, które jedzą
mięso, postrzegają zwierzęta jako niezdolne do odczuwania ludzkich
emocji i w ten sposób podkreślają ich odmienność, czy może ta, iż
wegetarianie przypisują zwierzętom ludzkie cechy.
Badanie
udowodniło, że wegetarianie przypisują zwierzętom więcej ludzkich cech
niż osoby mięsożerne. Dzieje się tak zwłaszcza gdy chodzi o zwierzęta
hodowlane. Trochę inaczej sytuacja wygląda w przypadku zwierząt
domowych, którym żadna z badanych grup nie odmawia umiejętności
przeżywania emocji.
Zdaniem naukowców wpływ na sposób, w jaki
ludzie postrzegają zwierzęta ma ich światopogląd. – Osoby mięsożerne
mają skłonność do definiowania swojej grupy jako lepszej od innych np.
grupy osób nie jedzących mięsa, podczas gdy dla wegetarian hierarchiczna
struktura społeczna ma mniejsze znaczenie – tłumaczy dr Marek Drogosz z
SWPS i IP PAN. – Nie bez znaczenia pozostaje także to, że ludzie
postrzegają zwierzęta przez pryzmat swoich działań – osoby, które jedzą
produkty mięsne, przypisują zwierzętom mniej ludzkich cech – dodaje.
Z
badania wynika, że zarówno wegetarianie, jak i osoby jedzące mięso w
podobny sposób opisują pierwotne emocje (tj. strach, wściekłość) u
zwierząt hodowlanych i domowych. W istotnym stopniu różnią się
natomiast, jeśli chodzi o emocje wtórne (tj. melancholia, poczucie
winy). Wegetarianie dostrzegają je zarówno u zwierząt hodowlanych, jak i
domowych, natomiast osoby drugiej grupy badanej w dużo mniejszym
stopniu przypisują je zwierzętom hodowlanym niż domowym.
Projekt
został oparty na trzech badaniach przeprowadzonych w 3 językach –
niemieckim, polskim i angielskim. Badaniu poddano dwie grupy – osoby
jedzące mięso oraz wegetarian i wegan. Badania realizowano w 2009 r. i
2010 r. za pomocą ankiety internetowej i papierowej. Uczestniczyły w nim
w sumie 522 osoby, w tym 228 osób jedzących mięso. Badanie
przeprowadzili: dr Michał Bilewicz (UW), dr Marek Drogosz (SWPS, IP PAN)
i Roland Imhoff (Uniwersytet w Bonn).
Źródło: swps.pl
ostatnia zmiana: 2011-03-04