W restauracji zjesz mniej, jeśli będziesz nabierać większe kęsy na większy widelec - informuje "Journal of Consumer Research".
Badania przeprowadzono w popularnej włoskiej restauracji. Uczestnikom rozdano dwa rodzaje widelców - jedna grupa miała większe widelce niż druga. Przy dużej porcji jedzący dużymi widelcami zjedli mniej (przy małych porcjach efekt nie występował). W warunkach laboratoryjnych było odwrotnie.
Odwiedzające restaurację osoby mają jasno sprecyzowany cel - chcą nasycić głód. W związku z tym gotowi są zainwestować wysiłek i zasoby, aby zaspokoić apetyt. Na zaspokojenie głodu wpływają wybieranie, spożywanie i płacenie za jedzenie - wszystko to związane jest z wysiłkiem.
Rozmiar widelca daje jedzącym informacje o postępach w osiąganiu celu, czyli zaspokajaniu głodu. Poczucie sytości pojawia się z opóźnieniem - wcześniej polegamy na tym, co widzimy, czyli tempie znikania jedzenia z talerza. Przy dużym widelcu tempo jest szybsze. (PAP)