Spożywcze sposoby na dobry humor

Międzynarodowa grupa naukowców ustaliła: złość i agresja mogą być rezultatem niewłaściwej diety. Dobry humor mogą zapewnić m.in. surowy szpinak i twardy włoski ser owczy, pecorino.

Włoski związek rolników indywidualnych Coldiretti przedstawił swoim rodakom menu złożone z potraw i składników, które pomagają zwalczać nerwowość i agresję  - a wszystko to dzięki podwyższonej zawartości tryptofanu, czyli obojętnego elektrycznie aminokwasu. To jemu właśnie przypisuje się własności relaksacyjne.

Przyczyną złego humoru i utraty spokoju jest spadek ilości serotoniny w mózgu, a do tego dochodzi zarówno wtedy, kiedy rezygnujemy z posiłku, jak i gdy jemy niewłaściwe rzeczy.

W menu gwarantującym dobry humor, a także poczucie relaksu nie powinno zabraknąć takich składników, jak: migdały i mleczko pszczele, a także surowa boćwina, surowy szpinak i jajka. Na liście polecanych produktów są też czekolada, orzechy, mleko, fasolka, cukinie, mięso indycze, grzyby hodowlane, ryba dorada i herbatniki z mąki razowej. (PAP)


ostatnia zmiana: 2011-09-26
Komentarze
Polityka Prywatności